Voor- en nadelen van het kopen van een elektrische scooter

Nu mensen zich meer bewust worden van de milieu-impact van voertuigen op benzine en diesel, neemt de populariteit van elektrische voertuigen natuurlijk toe. In feite zijn nieuwe registraties van plug-in auto’s gestegen van 3.500 in 2013 tot meer dan 178.000 aan het einde van september 2020 – wat de dramatische toename benadrukt. Maar hoe zit het met elektrisch aangedreven scooters?

Hoewel op benzine rijdende motoren en scooters nog steeds favoriet zijn, is er over de hele wereld een groeiende belangstelling voor elektrische scooters. Of je nu een fanatieke liefhebber van benzinescooters bent, of voor het eerst een elektrische scooter koopt, hier volgen enkele voor- en nadelen van de aanschaf van een elektrische scooter.

Voordelen

  1. Goedkoop in gebruik

Hoewel de initiële aankoopprijs van een elektrisch voertuig duurder kan zijn, besparen ze de eigenaar wel geld op de lange termijn. Het opladen van een elektrische scooter kost veel minder dan het tanken van een traditionele benzine-aangedreven scooter. In feite kost het volledig opladen van uw elektrische scooter u slechts een paar centen – letterlijk. Je hoeft zelfs geen wegenbelasting te betalen omdat elektrische voertuigen hier wettelijk van zijn vrijgesteld.

Omdat elektrische scooters zo milieuvriendelijk zijn, zijn ze ook vrijgesteld van congestieheffingen, waardoor ze perfect zijn voor reizen in grote steden zoals Amsterdam.

  1. Eco-vriendelijk

Het eerste en waarschijnlijk belangrijkste voordeel van het kopen en verzekeren van een elektrische scooter is het milieuvriendelijke karakter. E-scooters stoten precies nul C02 uit, waardoor u en de aarde profiteren van alle milieuvoordelen die het bezit van een e-scooter met zich meebrengt.

Tip: https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-scooter/ 

  1. Gemakkelijk te berijden en te onderhouden

Net als veel benzinescooters hebben e-scooters een twist & go-gashendel, waardoor ze gemakkelijk te besturen en leuk zijn om te gebruiken. De elektrische motor en accu hebben bijna geen onderhoud nodig, dus de onderhoudskosten blijven aangenaam laag.

Elektrische scooters hebben geen luchtfilters, olie, bougies, distributieriemen, koppeling en versnellingsbak, dus er is zeer weinig te onderhouden en te betalen voor. Deze milieuvriendelijke ritten zijn niet alleen kosteneffectief, ze minimaliseren ook het onderhoud gedoe, waardoor je zowel tijd als geld bespaart.

  1. Gemakkelijk op te laden

Door de toename in populariteit zijn de oplaadpunten voor elektrische voertuigen ook toegenomen van een paar honderd in 2011 tot meer dan 5.800 oplaadlocaties, 9.800 oplaadapparaten en 16.700 connectoren vanaf 2018. Naarmate het aantal oplaadpunten blijft toenemen en ze zich over Nederland blijven verspreiden, wordt het steeds gemakkelijker om uw rit op te laden. Er zijn zelfs live kaarten beschikbaar waarop u de locatie en toegankelijkheid van oplaadpunten kunt zien.

Nadelen

  1. Niet zo goedkoop in aanschaf

Ook al zijn e-scooters goedkoop in gebruik, ze kunnen duur zijn in aanschaf. De prijzen dalen, maar e-scooters van grote merken als BMW en KTM zijn veel duurder dan benzineversies. 

  1. Levensduur van de batterij

De levensduur van de accu is een ander nadeel van een e-scooter. Een gewone loodzuurbatterij kan al voor 40 Euro worden vervangen, maar deze zijn veel minder betrouwbaar dan een lithiumfosfaat

accu. Hoewel het vervangen van een dergelijke accu meer dan 500 Euro kan kosten, is dat het op de lange termijn zeker waard. Niet alleen zijn deze batterijen licht van gewicht en leveren ze uitstekende prestaties, ze zijn ook niet giftig en 100% recyclebaar.

Uitgelicht: https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-driewielers/ 

Dit gezegd zijnde, hangt de levensduur van de batterij ook af van een aantal omgevingsfactoren zoals temperatuur, gewicht en terrein, alsook de staat van de batterij zelf. De beste manier om de levensduur van de batterij te verlengen, is door hem goed bij te vullen – laat hem niet dagen of weken leeg staan – dus sluit hem vaak aan, vooral als je regelmatig rijdt.  

Hoewel er enkele nadelen zijn aan het bezit van een elektrische scooter, weegt hun betaalbare en milieuvriendelijke aard zeker op tegen de nadelen. Dus of je nu wordt overgehaald door het makkelijk te onderhouden aspect of omdat ze zo goedkoop zijn, er zijn genoeg e-scooters die bij je passen.