Volledig onderhoud van je auto met deze simpele tips

Auto’s vormen een belangrijk onderdeel van het leven. De auto heb je nodig om dagelijkse activiteiten te kunnen voltooien. Daarom is het belangrijk dat je je auto ook onderhoud. Doe je dat niet, dan moet je bereid zijn extreem hoge reparatiekosten te betalen en het gaat ook ten kostte van de levensduur van jouw auto. Preventief onderhoud is de sleutel om reparaties onder controle te houden. De volgende tips kunnen ervoor zorgen dat je jouw auto voor onbepaalde tijd blijft rijden en de kosten voor onderhoud laag houdt.

1 – Minder rijden

Door wekelijks minder kilometers af te leggen, bespaar je geld op gas en onderhoud. Doordat je minder rijdt zal de auto minder slijtage vertonen. Bedenk manieren om het rijden te verminderen door te wandelen, fietsen, carpoolen of het openbaar vervoer te nemen. Je moet nog steeds af en toe met de auto rijden om ervoor te zorgen dat vloeistoffen circuleren en onderdelen niet roesten, maar probeer indien mogelijk kortere ritten te maken.

2- Schoonmaken

Maak je auto regelmatig schoon. De vloer van je auto wordt onvermijdelijk snel vies, alleen door de schoenen van mensen. Als je de matten regelmatig uitschudt, hoef je niet elke dag te stofzuigen. Veeg de ruiten ook. Let op de middelen die je gebruikt, wanneer je de ruiten schoonmaakt. Ga er met een zachte doek overheen of vraag een professional om jouw ruiten weer te laten glimmen. Zo kun je autoruitschade voorkomen.

3 – Ververs de olie en vloeistoffen regelmatig

Het volledig negeren van de olie kan leiden tot een kapotte motor, die duur zal zijn om te vervangen. Lees de handleiding en controleer de aanbeveling van de fabrikant voor hoe vaak de olie moet worden vervangen, meestal om de 1000 tot 3000 mijl. Vitale vloeistoffen moeten ook periodiek worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze op een optimaal niveau zijn, vooral wanneer de seizoenen veranderen.

4- Ruitenwissers vervangen

Alhoewel we de ruitenwissers vaak vergeten te vegen, zijn ze een belangrijk onderdeel op iedere auto. Ruitenwissers houden de voorruit schoon, zodat je in alle weersomstandigheden veilig kunt rijden. Maar ruitenwissers verslijten snel door gebruik, vooral met de afwisselende seizoenen in Nederland. Wanneer ruitenwissers bevroren zijn aan de voorruit, kan de voorruit door het trekken beschadigen. Wanneer je de autoruit moeten vervangen, kan je dat beter door een expert laten doen.

5 – Houd een vuilnisbak in de auto

Dit kan zo simpel zijn als het ophangen van een plastic boodschappentas aan de achterkant van de passagiersstoel. Je voorkomt zoveel ravage door gewoon een handige plek te hebben voor iedereen om de tissues, zakjes, blikjes en koffiekopjes weg te gooien.

6- Oppervlakken schoonhouden

Bewaar vooraf bevochtigde doekjes in de auto voor een snelle schoonmaakbeurt van het dashboard, het dashboardkastje, het stuur en alle kleine dingen daartussenin. Dit verwijdert het vuil dat achterblijft van je vingers en het stof dat zich ophoopt.