Hoe bereid je jouw oldtimer voor op de wintermaanden?

Zodra de winter is aangebroken, wordt het tijd voor de winterstalling van jouw oldtimer. Na enkele maanden warmte en zon te hebben gehad, wordt het buiten kouder en donkerder. Elke oldtimereigenaar zet hun klassieker tijdens de wintermaanden in de stalling, zodat er geen nare gevolgen ontstaan in het voorjaar.

Veel oldtimers staan in de winter weggestopt in de winterstalling. Zo zorg je ervoor dat de oldtimer tijdens het voorjaar weer in een goede staat de weg op kan. Er zijn wel een paar onderhoudsmaatregelen waar je je op moet voorbereiden, zodat je auto veilig op de winterstalling kan staan.

Naarmate de oldtimer ouder is, des te meer verzorging de fragiele onderdelen vragen. De onderdelen zijn niet makkelijk te vervangen en daarom vragen dit soort onderdelen extra veel zorg. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan, zijn er wat ongeschreven regels waaraan je je kunt houden om jouw oldtimer te optimaliseren voor de lente met betrekking tot bijvoorbeeld stalling en het afsluiten van een oldtimer verzekering.

Auto en winterstalling onderhouden

Om je auto op de winterstalling voor te bereiden, is het belangrijk om de auto goed te onderhouden. Haal alle afvalresten en losse producten uit het voertuig. Pak desnoods de stofzuiger erbij om alles nog een keer goed langs te gaan. Voor leren onderdelen kun je met de juiste reinigingsmiddelen aan de slag gaan om geen schade aan te brengen. Je kunt rubberen onderdelen simpelweg met vaseline insmeren, zodat de boel flexibel blijft. 

Tijdens de grondige reiniging is het onmogelijk om de buitenkant van jouw voertuig te vergeten. Naast dat je de auto poetst, kun je de klassieker ook polijsten of waxen. Zo is chromium goed te behandelen met een daarvoor bedoeld schoonmaakmiddel. 

Let op, want het is niet de bedoeling dat je de oldtimer gelijk na de schoonmaak in de stalling zet. Er kan hier en daar nog wat water zijn achtergebleven van de reiniging. Dit kan voor roest zorgen, wat erg zonde zou zijn. Droog alle onderdelen goed af, zodat er nergens meer vocht is te vinden.

Naast dat je je oldtimer hebt schoongemaakt, is het belangrijk om de winterstalling net zo grondig te reinigen. Hier zal je auto de aankomende maanden doorbrengen. Zorg dat de stalling vrij is van vocht, vuil en eventueel ongedierte. Zorg ook voor het juiste klimaat in de berging. 

Zorg voor een volle tank

Je zult wel denken, waarom zou ik de tank bijvullen? Ik rijd de aankomende maanden toch helemaal niet? Dit is waar. Alleen helpt het de tank om gevuld te zijn. Dankzij de benzine ontstaat er geen roest aan de binnenkant van de tank. Dit is wel het geval als de tank (bijna) leeg is. Zorg daarom voor een volle tank voordat je de auto in de stalling plaatst. 

Sluit een oldtimeverzekering af

Tijdens de wintermaanden zul je geen gebruik maken van je oldtimer. Toch is het handig om altijd een oldtimerverzekering achter hand te hebben. Zo is de auto beschermd tegen diefstal, brandschade en andere soorten schades. Sommige verzekeraars bieden tijdens de winter ook extra korting aan, aangezien de kans op schade en diefstal veel kleiner is.