Achterruit vervangen kosten versus voorruit vervangen kosten

Autoruitschade is nooit prettig, maar wanneer de autoruit ook daadwerkelijk vervangen moet worden, wordt het nog een stuk vervelender. Gelukkig is er een makkelijke manier om te besparen op de kosten. Eerst door te kijken of de autoruit wel echt vervangen moet worden en vervolgens door te kiezen voor after market autoglas bij de achterruit vervangen. Hoe zit het precies met de achterruit vervangen kosten en hoe verhoudt dit zich tot de kosten van het vervangen van een voorruit? Er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen.

Het soort autoglas: gehard of gelaagd?

De meeste achterruiten zijn gemaakt van gehard glas. Dit glas verbrijzelt direct bij autoruitschade. Dan is het duidelijk dat de achterruit vervangen moet worden. Maar let op: niet alle autofabrikanten kiezen standaard voor gehard glas in de achterruit. Audi en Mercedes staan erom bekend dat zij meerdere modellen op de markt hebben gebracht waarbij een gelaagde achterruit gebruikt is.

Dit soort autoglas wordt standaard in voorruiten gebruikt. Het zijn twee ruitlagen die samengehouden worden door een laagje folie. Omdat de voorruit daardoor niet zo eenvoudig kan verbrijzelen, is de voorruit repareren vaak mogelijk bij kleinere autoruitschade. Is de schade echter groot en zit het in het zichtveld van de bestuurder? Dan is de voorruit vervangen vaak noodzakelijk, inclusief kosten die onvermijdelijk zijn.

Het type autoruit speelt een rol bij de achterruit vervangen kosten

De achterruit vervangen kosten lopen natuurlijk aardig op wanneer er meer dan alleen gehard glas gebruikt wordt. Achterruitverwarming en coating zijn twee factoren die de prijs hoger uit laten vallen. Je hebt daarentegen wel meer gemak van de achterruit en het energieverbruik valt lager uit, wat een belangrijke factor is met de vele elektrische auto’s tegenwoordig. 

Bij de voorruit vervangen kosten geldt uiteraard exact hetzelfde. Deze vallen hoger uit wanneer er coating gebruikt is, een regensensor ingebouwd is of andere features gebruikt zijn. Een kale voorruit kost altijd minder, maar presteert natuurlijk ook minder. 

Merkglas of after market autoruiten

Het merklogo speelt ook een grote rol. Zijn de achterruit vervangen kosten erg hoog? Dan heb je waarschijnlijk een achterruit gevonden met een logo, wat standaard het geval is bij de merkdealer. Dit logo doet helemaal niets voor de ruit zelf, maar zorgt er wel voor dat de ruit uitsluitend door de dealer verkocht mag worden.

Kies je voor after market autoglas, dan vallen de kosten veel lager uit. Dit autoglas voldoet aan identieke eisen en is daarmee de beste oplossing wanneer je de hoogste prijs-kwaliteitverhouding wilt hebben én de kosten bij het vervangen van de achterruit zo laag mogelijk wilt houden.

En dan is er nog de verzekering

In sommige gevallen betaal je helemaal niets voor het vervangen van de achter- of voorruit. Ben je goed verzekerd en zit autoruitschade ook in het pakket opgenomen? Dan rekent de verzekeraar vaak alleen een eigen risico van zo’n € 150. Dit eigen risico wordt door veel professionele autoglasbedrijven kwijtgescholden zodat de autoruit volledig gratis vervangen kan worden. Dit werkt echter niet wanneer je een basisverzekering afgesloten hebt voor je auto helaas.