De meest belangrijke auto onderdelen

Net als iedere andere autoliefhebber wil je je bolide natuurlijk goed op orde houden. Er zijn een aantal auto onderdelen die vaak net wat belangrijker zijn. Door de basiskennis van deze auto op orde te hebben zorg je ervoor dat je veilig de weg op kunt en tijdig actie kunt ondernemen bij defecten. Welke onderdelen dat zijn vertellen we je graag in deze blog!

Motor

Een van de meest belangrijke onderdelen van je auto is toch wel de motor. Deze bevindt zich natuurlijk onder de motorkap van je auto. In een groot aantal auto’s ligt een verbrandingsmotoren, deze wekken energie op door een mengsel van lucht en brandstof te ontsteken. Door deze ontsteking komen er zuigers in beweging die ervoor zorgen dat de auto gaat bewegen. De verbrandingsmotor staat ook wel bekend als brandstof aangedreven motor. Naast verbrandingsmotoren bestaan er ook elektromotoren. Deze slaan energie op in een oplaadbare batterij. De voertuigen die zijn voorzien van een elektrische motor accelereren vaak een stuk sneller dan brandstof aangedreven motoren. Maar hoe je het went of keert, je auto kan echt niet zonder motor!

Radiateur

Wanneer de motor van je auto draait produceert deze erg veel warmte. Daarom is het belangrijk dat er een goed koelsysteem in je auto ligt om dit onder controle te houden. Een van de belangrijkste onderdelen binnen dit koelsysteem is de radiateur. Via vloeibare koelvloeistoffen wordt de warme lucht verwijdert voordat het terug naar je motor kan circuleren. De radiateur zorgt er dus voor dat de motor van je auto niet oververhit raakt waardoor de prestaties én levensduur van je auto zullen toenemen. Om de conditie van je radiateur op orde te houden is het goed om je koelvloeistofpeil minstens twee keer per jaar te controleren.

Versnellingsbak

De versnellingsbak zit in contact met de motor en zorgt ervoor dat het vermogen van de motor overgebracht wordt naar de wielen via verschillende componenten. Zonder je versnellingsbak ben je nergens. Bij een versnellingsbak zijn er twee verschillende mogelijkheden, de ene is handgeschakeld en de andere is automatisch. Bij een handgeschakelde versnellingsbak dien je als bestuurder met behulp van een versnellingspook het voertuig te bedienen. Bij een automaat is er geen input vanuit de bestuurder nodig om te wisselen van versnelling.

Remmen

De remmen van je auto worden veelvuldig gebruikt, hierdoor zijn het onderdelen die regelmatig controle nodig hebben. De remmen van je auto worden gebruikt om je voertuig af te laten remmen, tot stilstand te laten komen en zelfs om hem op zijn plaats te laten staan wanneer er geparkeerd is. Er zijn twee soorten remsystemen die in de meeste auto’s terug te vinden zijn. Dit is een schijf- of trommelremsysteem. Bij het schijfremsysteem zitten er onder andere remklauwen, remschijven en remblokken in je auto. Bij een trommelsysteem vind je remtrommels en remschoenen in je auto. Dit zijn allemaal slijtagegevoelige onderdelen, wanneer er sprake is van slijtage zul je dat merken aan het geluid van je remmen of ineens een ander gevoel.

Accu

De accu ligt voor verschillende redenen in je auto, waaronder je voertuig van stroom voorzien zodat de auto start wanneer je het contact aanzet. Daarnaast zorgt de accu er ook voor dat andere elektrische componenten in je auto goed werken. Wanneer de accu leeg is bestaat de kans dat je stil komt te staan en moet wachten op starthulp. Vaak merk je dat er problemen zijn met je accu wanneer je bijvoorbeeld een klikkend geluid hoort bij het omdraaien van de sleutel of bij het dimmen van de koplampen.

Versleten auto onderdelen

Door je auto met enige regelmaat goed te onderhouden zorg je ervoor dat deze een stuk langer mee kan gaan. Toch kan het helaas wel eens voorkomen dat een cruciaal onderdeel van je auto toch beschadigd raakt. Om dan toch weer snel de weg op te kunnen, kun je je auto naar de garage brengen. Dit brengt alleen vaak een flinke prijslijst met zich mee. Wat ook kan is online auto onderdelen bestellen, een groot aantal onderdelen kan je namelijk relatief eenvoudig zelf vervangen.